programma

Peace Upon You

Serene klanken. Een stortvloed van kalmte en lieflijkheid.

Lux Vocaal Ensemble zet hiermee de toon voor haar eerste programmering.

De programma-titel verwijst naar het gelijknamige stuk van Arvo Pärt, een gebed om vrede voor Jeruzalem, uit psalm 122.

Ook in Hoc est Praeceptum Meum klinkt een enorme lieflijkheid. De Maastrichtse componist Hans Leenders droeg het stuk op aan twee van zijn zangers, ter gelegenheid van hun bruiloft. De betekenis luidt: Dit is mijn gebod: dat je elkaar liefhebt (Johannes 15).

De warme klanken zijn een herkenbaar idioom voor Leenders, in dit stuk zelfs sensualiteit.

Voor prijswinnaar in de categorie jeugdkoor, de publieksprijs én de juryprijs, koor van het jaar 2012 op het Nederlands Koorfestival, Jeugdkoor ‘Ruach’ (onder leiding van Elisabeth Blom), schreef de Bredase componist Daan Manneke Kleine Archipel, een bundel van 5 korte liederen. Elk lied is opgedragen aan een ander jeugdkoor. Het is een hommage aan de klank van de jonge stem, maar leent zich ook uitstekend voor de klank van een vrouwen-ensemble.

Dat goede wijn geen krans behoeft bewijst Francis Poulenc in al zijn muziek.

Poulenc creëert zijn eigen herkenbare klankidioom, een zalige samensmelting van elementen uit diverse klassieke muziekstijlen, jazz en blues. Zijn bundel Petites Voix is geschreven voor kinderstemmen, maar is daarmee beslist niet gemakkelijk. De muziek is speels, kleurrijk, virtuoos en melancholisch.

Zoltán Kodály zag het als zijn taak om de natie op te voeden met muziek en zang en kreeg daarin de overheid mee. ‘Een kind dat op zeer jonge leeftijd een taal kan leren kan ook de taal van de muziek leren, aangezien een gesproken taal uit dezelfde elementen bestaat als een gezongen taal’, aldus zijn filosofie. Kodály’s didactische methodes zijn intussen wereldberoemd. Zijn Túrót Ëszik a Cigány is virtuoos, speels en vrolijk en bevat vele elementen uit de Hongaarse volksmuziek.

We sluiten af met The Joiku van Jukka Linkola, een heerlijk feel-good stuk met pittige ritmes in het zingen, klappen en tappen met de voeten!

Peace Upon YouArvo Pärt
Ave VerumFrancis Poulenc 
Hoc est Praeceptum MeumHans Leenders
Kleine Archipel:
Lied
Musik, canon voor 3 stemmen
Passacaglia; Drei Schwestern
Die Wechsel der Dinge, ein Echo
Bourdon, die Liebliche Stimmen
Daan Manneke
Túrót Ëszik a CigányZoltan Kodály  
Petites Voix: 
La Petite Fille Sage
Le Chien Perdu
En Rentrant de l’École
Le Petit Garçon Malade
Le Hérisson
Francis Poulenc 
The JoikuJukka Linkola

Lux Vocaal Ensemble:

Dirigent:
Elisabeth Blom

Sopranen:
Lucette van den Berg, Sippie Broersma, Renée Brunt, Dorien Deodatus, Alice van de Geest, Joalien van den Houten, Wenda Haasjes, Sarah Konig, Nienke de Jong

Alten:
Franka van Essen, Francis Evers, Carmen de Haan, Maria den Hertog, Marie Hoogendam, Christina Rozdeiczer Kryszkowski